Binance – najväčšia kryptoburza sveta

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 5. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Binance návod

Binance je najväčšia kryptomenová burza na svete, na tomto základe sa teda očakávajú určité parametre, a to: kvalita služieb, vysoká likvidita a pohodlie pre užívateľov. Na začiatku obchodovania je nevyhnutných päť krokov, ktorým sa aj venujeme. V súčasnosti má burza približne 190 miliónov klientov, čo je dostatočnou zárukou kvality.

Binance prihlásenie
Binance prihlásenie. Zdroj: Binance

Pre začiatok obchodovania je potrebné absolvovať 5 jednoduchých krokov. Sú to konkrétne:

  • 1. krok: Registrácia účtu.
  • 2. krok: Overenie svojej identity.
  • 3. krok: Vklad prostriedkov.
  • 4. krok: Kúpa kryptomeny.
  • 5. krok: Obchodovanie.

V skratke

Ako prvý krok zaradíme s určitosťou vytvorenie účtu na oficiálnej stránke spoločnosti. Registrácia je pomerne rýchla a burza vyžaduje iba e-mail alebo telefónne číslo. Potom nasleduje overenie totožnosti, a to na základe európskych regulácií. Ide o povestné KYC. Preukázanie identity je možné realizovať dokladmi ako je napríklad bankový výpis alebo fotografia, ktoré môžu byť vykonané pomocou bežných zariadení ako fotoaparát alebo webkamera.

Po overení nasleduje vklad prostriedkov, ktorý sa realizuje napríklad prostredníctvom bankového prevodu. V súčasnosti Binance podporuje platby v EUR a viac ako 50 ďalších menách. Samozrejmosťou je možnosť SEPA platieb.

Binance a návod na vklad. Zdroj: Youtube

Štvrtým krokom je kúpa kryptomeny. Binance umožňuje nákup prostredníctvom kreditných alebo debetných kariet. Postup zahŕňa výber kryptomeny, zadanie čiastky a údajov o platobnej karte, a potvrdenie transakcie.

Posledným krokom je využívanie platformy, ktorá ponúka rôzne možnosti obchodovania a finančné produkty ako Binance Earn pre pasívny príjem z kryptomien a ďalšie možnosti.

Celkovo kryptoburza zabezpečuje účty rôznymi spôsobmi vrátane dvojfaktorového overenia a autentifikácie pomocou Google Authentificator. Viac informácií o bezpečnosti na platforme je dostupných na ich oficiálnom webe. Môžeme odporúčať čo najlepšie zabezpečenie, aké burza ponúka. V prípade problémov budete vďační za to, že máte maximálnu ochranu svojich prostriedkov.

Podrobný postup

1. Registrácia účtu

Predtým, ako začnete s nákupom alebo predajom kryptomien, je nevyhnutné založiť si účet na burze. Registrácia je bezplatná a rýchla, stačí kliknúť na zelené tlačidlo alebo prejsť na priložený odkaz. Proces začína vyplnením registračného formulára, kde uvediete svoj email a heslo a potvrďte, že ste človek, nie robot.

Registrácia je veľmi jednoduchým procesom a prebieha priamo na stránke Binance, teda www.binance.com. Stačí zadať „Registrovať“ a pomocou e-mailu, resp. telefónneho čísla je registrácia hotová za niekoľko minút.

Ak ešte nemáte účet na Binance, stačí využiť nasledujúci link:

2. Overenie

Overenie totožnosti je nutnosťou v rámci burzy a je súčasťou boja proti praniu špinavých peňazí, čo ukladá európska legislatíva. Ide o niekoľkominútový proces zahŕňajúci preukázanie sa dokladmi, overeniu identity prostredníctvom bankového výpisu a poskytnutie portrétu. Proces je jednoduchý a postačujú na neho bežne využívané prostriedky ako fotoaparát či skener, webkamera a elektronický výpis z účtu.

Verifikácia vašej totožnosti sa vyžaduje hneď po registrácii, v rámci procesu, ktorý vyhovuje pravidlám proti praniu špinavých peňazí. Burza teraz vyžaduje, aby každý používateľ prešiel KYC procesom, ktorý zahŕňa poskytnutie údajov ako celé meno, krajina pôvodu, pohlavie, naskenovaný doklad totožnosti, a tiež fotografiu, na ktorej ste spolu s vaším dokladom. Tento proces môže trvať od niekoľkých hodín až po dni, a burza si vyhradzuje až desaťdňové obdobie na jeho dokončenie a kontrolu.

Dôležité je zabezpečenie účtu. Zo strany burzy sú k dispozícii všetky relevantné možnosti zabezpečenia ako je dvojfaktorové overenie, overenie prostredníctvom SMS, odtlačkov prstov či Google Authentificator. Spoločnosť poskytuje bližšie informácie ohľadom bezpečnosti účtov v samostatnom článku tu: https://www.binance.com/cs/support/faq/360000106932.

Binance návod od Trader 2.0. Zdroj: Youtube

3. Vloženie prostriedkov

Vkladanie prostriedkov na účet je rovnako pomerne jednoduchým procesom. V prípade eurozóny sú prijímané platby v EUR. Celkovo prijíma Binance viac ako 50 rôznych mien.

Prostriedky je možné vložiť pomocou bankového prevodu. Možnosť vložiť fiat peniaze na svoj účet u Binance pomocou SEPA platby bol pozastavený v júli 2021. Dôvodom boli narastajúce regulácie a sprísnenie podmienok zo strany bánk. Dnes je už však táto možnosť opäť dostupná. Druhou možnosťou je platba prostredníctvom karty, čo je vlastne ďalším popisovaným krokom nižšie.

Pre pridanie prostriedkov na váš účet, môžete použiť bankový prevod alebo platbu kreditnou kartou, pričom oba spôsoby môžu byť zaťažené poplatkami. Okrem fiat mien môžete vkladať aj rôzne kryptomeny. Pri vkladaniach a výberoch kryptomien je veľmi dôležité zvoliť správnu sieť; v opačnom prípade môžete stratiť svoje prostriedky.

Kúpa kryptomien a obchodovanie

4. Nákup kryptomeny pomocou kreditnej/debetnej karty

Kryptomenu si vyberiete na webe a zaplatíte priamo pomocou kreditnej alebo debetnej karty. Obchod je realizovaný jednoducho a rýchlo. Podstatná je aj bezpečnosť transakcie. Dá sa uskutočniť priamo na webe, v aplikácii Binance a takisto aj v režime Lite, ktorý je zložitejšou časťou platformy v aplikácii.

Binance nákup kryptomien
Binance nákup kryptomien. Zdroj: Binance

Postup je nasledovný:

  • Prihláste sa k účtu Binancie a kliknite na položku [Nakúpiť kryptomenu] – [Kreditná/Debetná karta].
  • Tu si môžete zvoliť nákup kryptomeny pomocou rôznych fiat mien. Zadajte čiastku fiat meny, ktorú chcete vynaložiť. Systém automaticky zobrazí čiastku kryptomeny, ktorú môžete získať.
  • Kliknite na [Pridať novú kartu].
  • Zadajte údaje o platobnej karte. Upozornenie: Platiť môžete iba kartami vedenými na vaše meno.
  • Zadajte fakturačnú adresu a kliknite na [Pridať kartu].
  • Skontrolujte platobné údaje a počas jednej minúty potvrďte objednávku. Cena a čiastka kryptomeny sa po jednej minúte prepočítajú. Kliknutím na [Obnoviť] zobrazíte aktuálnu trhovú cenu. Poplatok je približne 2 % z transakcie.
  • Budete presmerovaní na stránku vašej banky s overením jednorazovým heslom. Overte podľa pokynov na obrazovke platbu.

Peer to Peer

Binance tiež umožňuje obchodovanie cez P2P trh, čo je pokročilejší spôsob nákupu, kde si musíte pozorne overiť každého inzerenta. Tento prístup môže priniesť nižšie poplatky pri väčších transakciách. Vo všeobecnosti platí, že akékoľvek prostriedky, ktoré chcete vložiť na burzu, musia pochádzať z účtu, ktorý je vedený na vaše meno, inak môžete naraziť na problémy.

Spoločnosť poskytuje možnosť nákupu kryptomien aj pomocou P2P metód. Tento prístup spočíva v kúpe kryptomeny priamo od ostatných užívateľov a vlastníkov kryptomien. Ide však o okrajovo využívanú možnosť.

5. Využívanie platformy

V rámci Binance je možné realizovať viacero spôsobom obchodovania. Platforma ponúka stovky kryptomien. Ak už ste vlastníkom nejakej kryptomeny, je možné využívať aj ďalšie služby Binance.

Spotové obchody

Dôležitou kryptomenou pre Binance je Binance Coin s označením BNB. Je to natívny token sietí Binance Chain a Binance Smart Chain. BNB môžete použiť na mnohé účely, ako napr. na úhradu obchodných poplatkov na burze Binance, burze Binance DEX (decentralizovaná burza) a platenie za tovar a služby online aj v kamenných obchodoch. Platforma poskytuje pri jeho využívaní mnohé zvýhodnenia.

Obchodovanie na Binance. Zdroj: Youtube

Binancia Earn

Pre tých, ktorí nechcú obchodovať priamo, je možné využiť napríklad bázu Binance Earn. Jej prostredníctvom je možné zvyšovať množstvo svojich kryptomien. Ide o súbor finančných produktov na zvýšenie pasívneho príjmu. Zaradzujeme tu:

  • Staking,
  • Flexibilné sporenie,
  • Launchpool. 

Poplatky Binance

Na burze Binance sa účtujú poplatky za obchodovanie, pričom základná sadzba je 0,1 % za každú transakciu, či už ide o maker alebo taker transakciu. Táto sadzba patrí medzi najnižšie dostupné na trhu.

Poplatky je možné znížiť použitím Binance Coin (BNB) na zaplatenie transakčných poplatkov. Ak aktivujete túto možnosť v nastaveniach vášho účtu, získate automaticky 25 % zľavu na poplatky, ktoré budú strhávané z vašej BNB peňaženky.

Ďalším spôsobom, ako znížiť poplatky, je obchodovať významné objemy na platforme Binance. V závislosti od objemu vašich transakcií môžete dosiahnuť rôzne VIP úrovne, ktoré prinášajú ďalšie zníženia poplatkov. Napríklad, pri dosiahnutí 3. VIP úrovne a zobchodovaní viac ako 20 miliónov BUSD pri držaní viac ako 250 BNB, môžete dosiahnuť poplatky na úrovni 0,07 % pre maker ordery.

Okrem obchodných poplatkov účtuje aj poplatky za výbery. Tieto poplatky sú dané samotnými kryptomenovými sieťami, ktoré vyžadujú určité poplatky za vytvorenie transakcie. Poplatky za vklady sú naopak zdarma, pretože transakčný poplatok pri vklade platí užívateľ.

Pre podrobnejší prehľad poplatkov vrátane aktuálnych sadzieb za výbery odporúčame navštíviť oficiálnu stránku spoločnosti, kde sú všetky poplatky detailne vysvetlené.

Staking

Staking na Binance umožňuje užívateľom zamknúť svoje kryptomeny a získať na nich úrok. Po zamknutí môže Binance tieto prostriedky využiť, napríklad na poskytovanie pôžičiek pre obchodníkov obchodujúcich na páku. Keď si užívatelia želajú svoje prostriedky späť, môžu ich kedykoľvek vybrať.

Tento mechanizmus stakingu môže ponúknuť úročenie až do výšky 20 % ročne, čo predstavuje atraktívnu investičnú príležitosť. Staking na Binance zahŕňa aj možnosti ako yield farming a staking na centralizovanej burze.

Automatické investovanie sa týka pravidelných nákupov kryptomien, kde burza umožňuje nastaviť pravidelné investície do rôznych kryptomien a zobrazuje historické výnosy týchto investícií. Pravidelný nákup, napríklad Ethereum, by mohol za tri roky priniesť značný zisk.

Tieto možnosti ponúkajú Binance užívateľom viacero spôsobov, ako zvyšovať svoje pasívne príjmy pomocou kryptomien, čím rozširujú možnosti ich zhodnocovania.

Skúsenosti a recenzie

Kryptoburza, známa svojou širokou používateľskou základňou, má za sebou jednu z relatívne bezpečnejších histórií napriek niekoľkým významným bezpečnostným incidentom. Počas svojej existencie čelila jednému vážnemu hackerskému útoku v máji 2019, pri ktorom bolo ukradnutých 7 000 Bitcoinov v hodnote viac ako 40 miliónov dolárov. Napriek tomu bola burza schopná okamžite odškodniť poškodených užívateľov a odvrátiť viaceré ďalšie pokusy o útoky. Proti takýmto útokom je už v súčasnosti platforma zabezpečená.

Burza má poistené prostriedky až do výšky 1 miliardy dolárov a o bezpečnosť sa stará vlastný bezpečnostný tím. V roku 2022 tento tím dokonca odhalil únik dát z policajnej databázy v Šanghaji, ktoré sa objavili na darkwebe. Napriek tomu, že sa cez burzu často snažia hackeri prepašovať ukradnuté peniaze, burza aktívne pracuje na ich identifikácii a vrátení poškodeným.

Z pohľadu bezpečnosti, mnohí užívatelia prijímajú nevyhnutnosť dvojfaktorovej autentifikácie a používajú silné heslá na zabezpečenie svojich účtov. V súvislosti s držaním finančných prostriedkov, hoci ponúka určité možnosti ako staking alebo ukladanie kryptomien, dlhodobé uchovávanie aktív by malo prebiehať v bezpečnejších peňaženkách ako sú hardvérové peňaženky Trezor.

Dotknutá burza má vo všeobecnosti pozitívne hodnotenie od svojich užívateľov a je aktívne využívaná na denné obchodovanie už od roku 2017. Celkovo sa predpokladá, že zabezpečenie burzy je na vysokej úrovni a aj napriek niektorým bezpečnostným problémom v minulosti burza dokázala rýchlo a efektívne reagovať.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Bitcoin: Čo je to a prečo je taký populárny

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance
Binance
97,1
Binance je ideálnou platformou pre obchodníkov, ktorí hľadajú bohaté obchodné možnosti a nízke poplatky. Poskytuje platformu, na ktorej sa obchodníci môžu cítiť pomerne bezpečne pri uskutočňovaní svojich transakcií.
bybit
Bybit
88,6
Bybit, ako jedna z rastúcich platforiem v oblasti kryptomenových derivátov, poskytuje svojim používateľom robustné obchodné možnosti zamerané hlavne na maržové a futures obchodovanie s pákovým efektom.
mexc
MEXC
87,1
MEXC je dynamická kryptomenová burza, ktorá poskytuje širokú škálu služieb pre obchodníkov a investorov z celého sveta. Vďaka svojej rozmanitosti a inovatívnym prístupom sa stala populárnou voľbou.
bitget
Bitget
82,8
Bitget je rýchlo sa rozvíjajúca burza, ktorá získava uznanie vďaka svojim inovatívnym funkcionalitám a silnej orientácii na sociálne obchodovanie, čo ju robí atraktívnou pre široké spektrum obchodníkov.
Návrat hore