Bitcoin Runes dominujú

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 4. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin Runes na BTC blockchaine
Zdroj fotografie: pexels.com/Alesia Kozik

Minulý týždeň dominovala na krypto Twitteri nová najhorúcejšia téma v odvetví, Bitcoin Runes a tiež právna dráma v podobe preventívnej žaloby podanej softvérovým gigantom Consensys proti americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC).

Bitcoin Runes – nové zameniteľné tokeny na bitcoinovej sieti

Od posledného halvingu BTC vzrástla popularita Bitcoin Runes – nového protokolu založeného na Bitcoine, ktorý môže podporovať zameniteľné tokeny, ako sú memecoiny.

Bitcoin Runes v skratke. Zdroj: Youtube

DOG, nový meme token Runes, ktorý bol minulú stredu zaslaný držiteľom v projekte Runestones Ordinal, vďaka distribúcii do desiatok tisíc peňaženiek sa okamžite stal najpopulárnejším tokenom Runes, aký bol doteraz vytvorený.

Runes je nový protokol od Caseyho Rodarmora, ktorý stojí aj za protokolom Ordinals. Vďaka Ordinals umožnil vytvárať na sieti Bitcoin „inskripcie“ podobné NFT (Non Fungible Tokens) a to zase umožnilo obchodovať s obrázkami JPEG priamo na onchaine.

Protokol Bitcoin Runes pokračuje tam, kde skončil BRC-20, štandard zameniteľných tokenov, ktorý sám využíva protokol Ordinals a bol vyvinutý pseudonymom dev domo, pričom Bitcoin Runes predstavuje pokus o zefektívnenie procesu vytvárania zameniteľných tokenov na Bitcoine.

Zatiaľ čo Ordinals sú nezameniteľné tokeny – jedinečné identifikátory určené na uchovávanie údajov, ako sú zberateľské predmety, umelecké diela alebo obchodné karty, BRC-20 a Runes predstavujú zameniteľné tokeny.

Okolo Runes sa spustilo šialenstvo, ktoré ovládlo celú bitcoinovú sieť.  Niektorí používatelia si sťažovali na prudký nárast poplatkov na onchaine vďaka týmto novým tokenom. Priaznivci nového protokolu na druhej strane sú však neochvejne presvedčení, že humbuk okolo novej triedy tokenov sa ešte len začína.

Preventívna žaloba voči SEC

Softvérový blockchainový gigant Consensys podal minulý štvrtok žalobu proti SEC a odhalil, že tento federálny regulátor sa údajne snaží spoločnosť zažalovať a potenciálne vyhlásiť Ethereum za cenný papier.

Vedúci predstavitelia odvetvia okamžite na Twitteri hlasno podporili žalobu a vyčítali SEC, že sa potenciálne pokúša účinne postaviť Ethereum mimo zákon po tom, čo niekoľko ďalších amerických vládnych subjektov uviedlo, že ETH nepatrí do právomoci SEC.

Hayden Adams, zakladateľ decentralizovanej burzy (DEX) Uniswap, prirovnal žalobu k výzve do boja, aby krypto priemysel konečne zaujal agresívny, kolektívny postoj voči SEC. Spoločnosť Uniswap začiatkom apríla informovala, že aj na ňu podala SEC žalobu pre údajné porušenia zákona.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Ruský zákaz kryptomien: Realita alebo sen?

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance
Binance
97,1
Binance je ideálnou platformou pre obchodníkov, ktorí hľadajú bohaté obchodné možnosti a nízke poplatky. Poskytuje platformu, na ktorej sa obchodníci môžu cítiť pomerne bezpečne pri uskutočňovaní svojich transakcií.
bybit
Bybit
88,6
Bybit, ako jedna z rastúcich platforiem v oblasti kryptomenových derivátov, poskytuje svojim používateľom robustné obchodné možnosti zamerané hlavne na maržové a futures obchodovanie s pákovým efektom.
mexc
MEXC
87,1
MEXC je dynamická kryptomenová burza, ktorá poskytuje širokú škálu služieb pre obchodníkov a investorov z celého sveta. Vďaka svojej rozmanitosti a inovatívnym prístupom sa stala populárnou voľbou.
bitget
Bitget
82,8
Bitget je rýchlo sa rozvíjajúca burza, ktorá získava uznanie vďaka svojim inovatívnym funkcionalitám a silnej orientácii na sociálne obchodovanie, čo ju robí atraktívnou pre široké spektrum obchodníkov.
Návrat hore