ECB alebo FED. Koho prístup bude správny?

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 4. mája 2024

Zdieľajte tento článok

ECB vs. FED
Zdroj fotografie: pexels.com/Karolina Grabowska

Črtajúca sa možnosť rozdielnej politiky úrokových sadzieb medzi Európskou centrálnou bankou (ECB) a Federálnym rezervným systémom (FED) vyvolala obavy ekonómov, ktorí varovali pred možnými dôsledkami pre ekonomiku eurozóny. O tom, ktorá stratégia bude úspešnejšia, môžeme hovoriť vlastne až o niekoľko mesiacov či rokov so znalosťou veci. Je však potrebné poznať, aké nevýhody môže mať odklon politiky ECB od FED napríklad pre spoločnú menu.

Prvé znižovanie úrokov už v júni

Nedávne ukazovatele naznačujú, že ECB je pripravená znížiť úrokové sadzby v júni, čo je krok posilnený robustnými údajmi o inflácii. Naopak, Federálny rezervný systém sa rozhodol ponechať svoje sadzby nezmenené z dôvodu nedostatočného pokroku pri dosahovaní svojho inflačného cieľa.

Ekonómovia predpokladajú, že tento kontrast v politických trajektóriách bude obzvlášť škodlivý pre eurozónu, pričom Daniel Lacalle, hlavný ekonóm v Tressis Gestion, varoval, že predčasné zníženie sadzieb zo strany ECB by mohlo neúmyselne signalizovať oslabenie eura. Lacalle zdôraznil, že takýto signál by mohol zhoršiť dovozný účet regiónu, čo by sťažilo vyhliadky hospodárskeho rastu.

Lacalle odmietol názor, že zníženie sadzieb by stimulovalo dopyt po úveroch, pričom takúto dynamiku pripisuje skôr regulačným obmedzeniam a energetickej politike eurozóny než úrokovým sadzbám.

Ekonomické výzvy v eurozóne

Zatiaľ čo prezidentka ECB Christine Lagardeová naznačila potenciálne zníženie sadzieb v blízkej budúcnosti v závislosti od ekonomického vývoja, pozorovatelia trhu zostávajú opatrní, pokiaľ ide o dôsledky. Oficiálne údaje odhaľujúce stabilnú infláciu spolu s miernym hospodárskym rastom v eurozóne podčiarkujú krehkú rovnováhu, ktorú musia tvorcovia politiky dodržiavať.

Na rozdiel od prevládajúceho presvedčenia Lacalle tvrdí, že ekonomické spomalenie eurozóny nie je dôsledkom vysokých úrokových sadzieb, ale skôr vyplýva zo širších politických otázok, vrátane energetických regulácií a poľnohospodárskych politík.

Tento pohľad zdôrazňuje komplexné faktory ovplyvňujúce hospodársky vývoj v eurozóne a podnecuje diskusie o vhodných politických opatreniach na podporu dlhodobej stability a rastu.

Vplyv pohybu ECB v menovej politike na eurozónu

Keď sa ECB pohybuje vo svojom kurze menovej politiky, eurozóna sa ocitne v probléme vyvážiť ekonomické stimuly a inflačné tlaky. Prízrak rozdielnych úrokových politík medzi hlavnými centrálnymi bankami vyvoláva neistotu na globálnych trhoch a podčiarkuje zložitú súhru medzi menovou politikou a hospodárskym rastom.

Vo svetle tohto vývoja účastníci trhu pozorne sledujú komunikáciu centrálnych bánk a ekonomické údaje, aby získali prehľad o budúcom smerovaní úrokových sadzieb a ich potenciálnych dôsledkoch pre hospodárstvo eurozóny.

Aj napriek zdržanlivosti ECB komentovať výhľad svojej menovej politiky, blížiace sa rozhodnutie o úrokových sadzbách sa môže prejaviť na všetkých finančných trhoch, formovať sentiment investorov a ovplyvňovať ekonomickú dynamiku v eurozóne aj mimo nej.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Anycoin prijal veľkú výzvu

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore