Zníži Európska centrálna banka konečne sadzby?

Marek Cocher
Publikované: 15. apríla 2024

Zdieľajte tento článok

Európska centrálna banka pravdepodobne úrokovú sadzbu zníži

Európska centrálna banka (ECB) by mohla tento rok znížiť úrokové sadzby viac ako trikrát. 

A ich zníženie by sa nemalo zadržiavať, ak americký Federálny rezervný systém odloží redukciu svojich úrokových sadzieb.

Uviedol to v pondelok guvernér litovskej centrálnej banky, politik Gediminas Šimkus. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Podľa Šimkusa Európska centrálna banka by mohla znížiť svoju depozitnú sadzbu zo súčasných 4 % v júni aj júli.

Európska centrálna banka bude znižovať viackrát

„Existuje vyše 50-% pravdepodobnosť, že tento rok dôjde k viac ako trom zníženiam úrokových sadzieb,“ povedal novinárom vo Vilniuse. „Tri zníženia sadzieb sú konzervatívny odhad,“ dodal.

ECB minulý týždeň naznačila redukciu sadzieb v júni, ale prezidentka banky Christine Lagardová zároveň uviedla, že banka nesignalizuje žiadny krok nad rámec toho v júni vzhľadom na neistotu ohľadom hospodárskeho rastu aj inflácie v eurozóne.

Trhy tento rok predpovedajú len tri zníženia úrokov ECB, keďže v predchádzajúcich týždňoch revidovali svoje prognózy po tom, ako neočakávane vysoká inflácia v USA naznačila odklad redukcie sadzieb Fedu až do jesene.

Európska centrálna banka zvažuje znižovanie úrokov. Zdroj: X

Šimkus odhaduje pravdepodobnosť, že ECB by mohla znížiť úrokové sadzby aj v júli na „väčšiu ako nula“. Bagatelizoval pritom vplyv rozhodnutí FEDu a vyhlásil, že ECB bude robiť nezávislé rozhodnutia, pričom jedinou otázkou je, ako rozdielna trajektória úrokových sadzieb ovplyvní reálnu ekonomiku.

„Odmietam myšlienku, že eurosystém prijíma rozhodnutia na základe toho, čo robia politici v USA. Neexistuje tam žiadna súvislosť. Ale rozdielne politiky, samozrejme, zmenia obchodné podmienky a ekonomický vývoj v oboch jurisdikciách,“ dodal Šimkus.

Poznamenal tiež, že prekvapenia v ekonomike pravdepodobne neprepíšu plány na júnové zníženie úrokových sadzieb, ale neočakávaná eskalácia globálneho napätia môže stále ovplyvniť plány ECB.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (15. 4. – 21. 4. 2024)

O autorovi

Marek Cocher

Top zaujímavosti a novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (21. týždeň)
20. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (21. týždeň)
20. mája 2024
Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

Zlato a ropa – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (21. týždeň)
20. mája 2024
Trápi nás inflácia služieb, tvrdí Marek Nemky
18. mája 2024
eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore