Bitcoin ako príležitosť pre krajiny tretieho sveta

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 5. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin je globálny
Zdroj fotografie: pexels.com/Karolina Grabowska

Fedi je bitcoinový startup s prvým federatívnym operačným systémom na svete. Ten umožňuje jednotlivcom spolupracovať prostredníctvom tzv.“federácií“. Tie sú vytvorené z priateľov, rodín, susedov, neziskových organizácií, klubov, podnikov alebo iných komunít. Prostredníctvom Fedi prevezmú tieto komunity kontrolu nad svojimi peniazmi, údajmi a digitálnym životom, pričom bude chrániť ich súkromie a nezávislosť.

Bitcoin sa presadzuje globálne

Riešenie je postavené na open-source protokole Fedimint a umožňuje vývojárom ľahko vytvárať ďalšie aplikácie a moduly, ktoré dopĺňajú súčasnú ponuku a poskytujú používateľom viac možností.

Fedi pristupuje k úschove Bitcoinov s predpokladom, že hoci je najlepším riešením ich vlastná úschova (self-custody), väčšina ľudí sa rozhodne zveriť svoje Bitcoiny do úschovy niekomu inému. Mnohí používatelia začínajú svoje oboznamovanie sa s touto krypto menou práve tým, že požiadajú skúsenejšieho priateľa alebo člena rodiny, aby pre nich kúpil a uschoval Bitcoiny.

Pomáha riešiť nerovnosť vo svete

Bitcoinové federácie menia hru pre ľudí či neziskové organizácie, ktorí žijú a pracujú v najnáročnejších podmienkach na svete.

Fedi aj open-source protokol, na ktorom je postavený, boli pôvodne vytvorené pre komunity, ktoré čelia chudobe, útlaku a strate finančnej nezávislosti, ako napríklad v Afrike. Tieto komunity budú dôležitými prvými používateľmi. Posilnenie postavenia komunít na celom svete je prvým a najdôležitejším cieľom spoločnosti podľa jej CEO Obiho Nwosu.  „Ide o to, aby si každá komunita s hŕstkou smartfónov a niekoľkými členmi so základnou technickou gramotnosťou mohla zabezpečiť a používať peniaze a údaje kdekoľvek na svete, bez ohľadu na ich východiskový bod“. Využíva pritom aj technológiu multisig (skupinový digitálny podpis).

Medzi prvé prípady použitia Fedi patrí správa prevodov peňazí, úspor a mikropôžičiek pre znevýhodnené komunity a mimovládne organizácie (MVO), ktoré s nimi spolupracujú.

Kúpiť Bitcoin je jednoduché. Zdroj: Youtube

Aplikácia slúži súčasne ako peňaženka, ktorá spája komunitu s externým svetom, umožňuje onchain a tiež Lightning Network transakcie. Členovia federácie môžu využiť offline platby, kedy sa eCash prevedie z peňaženky odosielateľa a transakcia sa zúčtuje, keď bude prijímajúca osoba opätovne online. Zároveň je možné realizovať platby v rámci federácie priamo v chate, ktorý predstavuje bezpečný spôsob komunikácie medzi jej členmi.

Fedi mení prístup k Bitcoinu

Koncept Fedi spočíva v tom, že keď komunita alebo federácia spojí svoje Bitcoiny, môže raziť tokeny  „fm-BTC eCash notes“ bežiace na na druhej vrstve bitcoinového blockchainu a používať tieto tokeny na platby v rámci komunity, zatiaľ čo Bitcoiny, ktoré ich podporujú, sa nachádzajú v spoločnej úschovnej peňaženke. Týmto spôsobom budú platby v rámci komunity rýchlejšie a súkromné, pretože budú pre vonkajších pozorovateľov neviditeľné, na rozdiel od onchain bitcoinových transakcií, ktoré sú všetky viditeľné na verejnom blockchaine.

Technickí strážcovia

Potenciálne riziká týchto bitcoinových federácií vyplývajú zo samotného protokolu Fedimint. Je založený na dôvere, čo priznávajú aj jeho tvorcovia.

Prosperita komunity používajúcej totiž Fedimint závisí od skupiny jej technických správcov – takzvaných strážcov. Tí prevádzkujú uzly Fedimint, ktorými môže byť v závislosti od potrieb konkrétnej federácie akékoľvek zariadenie, napríklad notebook alebo smart phone. Starajú sa o multisig peňaženku komunity a povoľujú transakcie Bitcoinov mimo komunitu, ako aj ich výbery členmi. V istom zmysle nahrádzajú centralizovanú burzu alebo KYC peňaženku pre komunitu, ktorej slúžia. Na rozdiel od burzy však strážcovia Fedimint nevidia zostatky jednotlivých používateľov ani to, kto s kým vykonáva transakcie v rámci federácie.

Americký startup Fedi v doterajších prvých dvoch kolách svojho financovania získal spolu skutočne symbolickú sumu pre všetkých bitcoinerov – 21,21miliónov USD.  Medzi investorov v prvom seed kole patrili spoločnosti Ten 31, Hivemind, Steve Lee a Recursive Capital. Druhé kolo (series A) vo výške 17 miliónov USD viedol fond  Ego Death Capital a participovali na ňom aj TBD, Kingsway, Trammell Venture Partners a Timechain.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – najväčšia kryptoburza sveta

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance
Binance
97,1
Binance je ideálnou platformou pre obchodníkov, ktorí hľadajú bohaté obchodné možnosti a nízke poplatky. Poskytuje platformu, na ktorej sa obchodníci môžu cítiť pomerne bezpečne pri uskutočňovaní svojich transakcií.
bybit
Bybit
88,6
Bybit, ako jedna z rastúcich platforiem v oblasti kryptomenových derivátov, poskytuje svojim používateľom robustné obchodné možnosti zamerané hlavne na maržové a futures obchodovanie s pákovým efektom.
mexc
MEXC
87,1
MEXC je dynamická kryptomenová burza, ktorá poskytuje širokú škálu služieb pre obchodníkov a investorov z celého sveta. Vďaka svojej rozmanitosti a inovatívnym prístupom sa stala populárnou voľbou.
bitget
Bitget
82,8
Bitget je rýchlo sa rozvíjajúca burza, ktorá získava uznanie vďaka svojim inovatívnym funkcionalitám a silnej orientácii na sociálne obchodovanie, čo ju robí atraktívnou pre široké spektrum obchodníkov.
Návrat hore