Chalan z burzy: Týždenná analýza vybraných trhov

Jozef Dančo (Chalan z burzy)
Publikované: 6. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Chalan z burzy - týždenná analýza
Zdroj fotografie: Archív Chalan z burzy

Chalan z burzy je na Youtube už zavedenou značkou. Má množstvo priaznivcov, traderov, ktorí čakajú na jeho analýzy. Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli tieto analýzy poskytovať aj naším čitateľom. Pôjde vždy pravidelne v pondelok o vybrané trhy. Dnes sú analýzy zamerané na tri oblasti, a to komodity v podobe kakaa, akciový index je zastúpený v podobe indexu US100 a forexový trh ako menový pár EURUSD. Primárne sú to grafické analýzy, niektoré doplnené aj textovou formou.

KAKAO (CFD)

Západná Afrika, ktorá aktuálne predstavuje viac ako polovicu dodávok kakaa do sveta, bojuje z prevažne nestabilným počasím, krízou starnutia stromov a epidémie. Ide o faktory, ktoré v značnej miere obmedzujú úrodu kakaa.

Kakao dosiahlo historické maximá, z ktorých následne skorigovalo a aktuálne zápasy z prepadom na trhoch. Preto ak by došlo k ďalšiemu poklesu, pripravili sme si pre Vás nasledujúci preferovaný scenár.

Chalan z burzy - kakao
Chalan z burzy – kakao. Zdroj: Chalan z burzy

Ak by trh pokračoval v poklese a prerazil zelenou úrovňou vyznačenú úroveň v grafe, môžeme podľa našich odhadov očakávať vyklesanie trhu do vyznačených červených zón. Odporúčame brať aj nižší zisk, nakoľko trh môže nečakane korigovať.

Vyznačená modrá zóna je zóna v ktorej sa očakáva, ak by došlo k jej prerazeniu že trh môže ďalej stúpať. Preto je v danej zóne pomyselný stoploss. Keďže trh sa napriek vysokým cenám kakaa neobáva zníženia dopytu.

US100 (CFD)

Akcie v Spojených štátoch amerických v závere týždňa posilnila správa z amerického trhu práce. Zvýšili sa šance na to, že centrálna banka USA (Fed) by mohla tento rok dvakrát znížiť úrokové sadzby. Štatistika ukázala, že v USA vzniklo v apríli menej pracovných miest, než sa čakalo, a rast miezd v medziročnom porovnaní sa spomalil.

Uplynulý týždeň Fed nechal úroky bez zmeny, varoval však, že inflácia zostáva vysoká, čo by mohlo zníženie úrokov oddialiť.

Výsledková sezóna za prvý štvrťrok sa blíži do záverečnej fázy. Akcie Applu vzrástli o 5,97 percenta. Výrobca iPhonov predstavil rekordný program spätného odkúpenia akcií v hodnote 110 miliárd dolárov a jeho štvrťročne výsledky prekonali očakávania. To všetko môžu byť spúšťače ďalších pozitívnych vĺn na trhoch, ktoré by mohli spôsobiť “lokálne vystrelenie” trhu, ktoré však pri day tradingu bohato stačí.

Chalan z burzy - US100
Chalan z burzy – US100. Zdroj: Chalan z burzy

V tom prípade by trh naplnil náš preferovaný scenár ktorý znie nasledovne: Po prerazení zelenej zóny (viď graf), trh môže naďalej v smere BUY vypĺňať vyznačené červené úrovne. Avšak v prípade, že by došlo k otočeniu trhu a po prerazení vyznačenej modrej zóny môžeme očakávať väčší pokles na trhu a preto je v danej zóne pomyselný stoploss.

Menový pár EURUSD

Trh má vstup na zelenej úrovni a následne tak, ako pri predchádzajúcich grafoch. Stoploss je na modrej vyznačenej úrovni  a takeprofity sú na vyznačených červených úrovniach.

Chalan z burzy - EURUSD
Chalan z burzy – EURUSD. Zdroj: Chalan z burzy

Chalan z burzy inak

Najnovšia časť Tradecastu k dispozícii tu. Komunity traderov sa spájajú.

Chalan z burzy a Trader 2.0. Zdroj: Youtube

Disclaimer: Obchodovanie je riskantné a môžete prísť o časť alebo celý investovaný kapitál. Informácie poskytnuté slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nereprezentujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – najväčšia kryptoburza sveta

O autorovi

Jozef Dančo (Chalan z burzy)

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore