Týždenný kalendár investora (6. 5. – 12. 5. 2024)

Považujeme za dôležité rozvíjať finančnú gramotnosť na Slovensku. S tým súvisí aj základná orientácia na trhoch. Týždenný kalendár investora prináša vždy na aktuálny týždeň zoznam najdôležitejších fundamentov, ktoré môžeme očakávať. Tie, ktoré na trhoch môžu rezonovať a zmeniť ich smer.

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 6. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Kalendár investora informuje o aktuálnych fundamentoch
Zdroj fotografie: IVV

Rubrika Týždenný kalendár investora má za cieľ načrtnúť témy v investovaní na nasledujúci týždeň. Bližšie sa zoznámiť s niektorými očakávanými udalosťami a ich výsledkami. Informácie čerpáme z overených zdrojov. Každý týždeň vás čakajú čerstvé informácie, ktoré vám pomôžu zorientovať sa na tradičných aj kryptomenových trhoch.

Uplynulé udalosti – Kalendár investora

Uplynulý týždeň bol veľmi bohatý na plánované fundamentálne udalosti, a to aj fundamenty veľkej dôležitosti. Kľúčové bolo zasadnutie Fedu a tlačová konferencia Jerome Powella. Táto udalosť bude ovplyvňovať ekonomiku niekoľko nasledujúcich týždňov.  

Podstatným determinantom týchto obchodných dní je zverejňovanie výsledkov v podobe výsledkovej sezóny. To takisto kalendár investora sleduje. Americké spoločnosti obchodované na burzách pravidelne reportujú svoje výsledky každý štvrťrok. Niektoré potešili, niektoré menej. Kľúčové však boli primárne výsledky veľkej sedmičky, teda siedmich najväčších amerických spoločností, a to Amazon, Meta, Alphabet, Tesla, Apple, Nvidia a Microsoft.

Podstatnou udalosťou bol aj report z trhu práce v Spojených štátoch amerických. Horšie výsledky povzbudili trhy a týždeň tak pôsobí z obchodného pohľadu pozitívne. Paradox horších výsledkov a pozitívnej reakcie trhu spočíva v tom, že negatívne výsledky z americkej ekonomiky približujú znižovanie sadzieb. Súčasná robustnosť trhu práce a ďalších oblastí totiž nenúti Fed konať.

Viac o týchto výsledkov sa dozviete v analýze XTB:

Kalendár investora sleduje aj zverejňovanie výsledkov. Zdroj: Youtube

Ekonomický vývoj

O ekonomickom vývoji hovorí aj analytik Jan Berka. Spomína dve podmienky, ktoré pre znižovanie sadzieb určil Fed. Sú to: Guvernér Fedu Powell tento týždeň spomenul dve podmienky zníženia sadzieb:

  • Dostatok dôkazov o návrate dezinflačného procesu posúvajúceho infláciu na cieľ.
  • Výrazné uvoľnenie trhu práce.

Ďalej dodáva: „O perzistencii inflácie vieme. O naďalej relatívne napätom trhu práce taktiež, hoci nájdeme oblasti naznačujúce veľmi pozvoľné uvoľňovanie, viď dáta JOLTS. To je však málo. Trh od dnes zverejnených dát z amerického trhu práce za apríl nečaká nič, čo by sme mohli označiť za výrazné uvoľnenie. Áno, ďalej sa bude špekulovať o tom, ako sa líši prieskum medzi domácnosťami a firmami. Trh však bude zaujímať výsledok a jeho porovnanie s konsenzom a revízie za predchádzajúci mesiac. Vychádzať bude z Powellovho náznaku toho, že výrazné uvoľnenie trhu práce by mohlo byť dôvodom pre zníženie sadzieb aj za situácie relatívne perzistentnej inflácie.“

Dôležité sú aj ďalšie očakávania: „Trh tesne pred zasadnutím očakával zníženie amerických úrokov v tomto roku o menej ako 30 bodov. Aktuálne sme na 40 bodoch. Silný potenciál vplyvu na tento výhľad budú mať dáta z trhu práce. Od dnes neskôr zverejneného indexu ISM služieb by sme čakali menší vplyv. Potom sa pozornosť presunie na číslo jedna amerických dát, a tým je inflácia – za apríl zverejnená v stredu 15. mája,“ dodáva Berka.

Tento týždeň je udalostí početne podstatne menej. Streda sa bude týkať zamestnanosti v Spojených štátoch amerických, a to v podobe ukazovateľa žiadostí o dávky v nezamestnanosti. Vo štvrtok sa dozvieme indexy spotrebiteľských cien v Maďarsku a mieru nezamestnanosti v Českej republike. Kalendár investora o tom bude informovať v nasledujúcom týždni.

Kalendár investora

Tento týždeň uvidíme:

KrajinaČasOblasťPredchádzajúci výsledok        Odhadovaný výsledok
Streda (8. 5.)
USA14:30Žiadosti o dávky v nezamestnanosti51,949,9
Štvrtok (9. 5.)
HUN8:30Index spotrebiteľských cien (M/M)0,8 %
HUN8:30Index spotrebiteľských cien (R/R)3,6 %
ČR9:55Miera nezamestnanosti3,9 %3,7 %

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – najväčšia kryptoburza sveta

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore