NIO stagnuje. Investori sa obávajú

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo
Publikované: 8. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Automobilka NIO reportuje výsledky
Zdroj fotografie: pexels.com/Pixabay

Automobilka NIO, ktorá navrhuje, vyvíja, vyrába a predáva prémiové inteligentné elektrické vozidlá, zverejnila svoje výsledky predaja za mesiac apríl. Firma sa zaoberá inováciami v technológiách novej generácie v oblasti asistovanej a inteligentnej jazdy, digitálnych technológií, elektrických pohonných jednotiek a batérií.

Automobilka NIO zverejnila výsledky

Situácia na trhu elektrických vozidiel (EV) je napätá a ich predaj sa na celom svete spomaľuje. Čína s jej obrovským trhom sa zatiaľ  javí ako výnimka. Takmer všetci významní výrobcovia hlásia rastúci predaj na jej vysoko konkurenčnom trhu. Či už ide o BYD, Nio, Tesla alebo ďalšie lokálne automobilové spoločnosti. Výrobcovia elektrických vozidiel dokonca znížili na najväčšom trhu s elektrickými vozidlami na svete ceny, aby podporili predaj. Uprostred cenovej vojny práve automobilka NIO prekvapila investorov silným predajom a v dôsledku toho súčasná cena jej akcií prudko rastie. NIO je priekopníkom a vedúcou spoločnosťou na trhu prémiových inteligentných elektrických vozidiel.

NIO ponúka viacero modelov. Zdroj: Youtube

Dodávky v apríli 2024 dosiahli hodnotu 15 620 vozidiel, čo predstavuje výrazný medziročný nárast o 134,6 %. Pozostávali z 8 817 prémiových elektrických SUV typu smart a 6 803 prémiových elektrických sedanov smart. Kumulatívne dodávky vozidiel NIO dosiahli k 30. aprílu 2024 495 267 kusov.

Zároveň uviedla na trh svoj model ET7, prémiový inteligentný elektrický výkonný sedan. Vďaka významným vylepšeniam dizajnu interiéru a exteriéru a digitálneho kokpitu je ET7 prispôsobený požiadavkám pre náročných zákazníkov. Dodávky 2024 ET7 sa začali 30. apríla 2024.

Automobilový výrobca vstúpil do strategickej spolupráce s Lotus Technology, popredným svetovým výrobcom luxusných elektrických vozidiel, v oblasti nabíjania a výmeny. Už predtým spoločnosť vytvorila strategické partnerstvá so spoločnosťami Changan Automobile, Geely Group, JAC Group a Chery Automobile v oblasti výmeny batérií. Významnú časť svojho podnikania venuje pokroku v oblasti technologických inováciách a štandardizácii nabíjania a výmeny batérií.

Prichádzajú problémy trhu s elektrickými vozidlami

Súčasný rast je podporený hlavne nízkym základom, od ktorého sa akcie NIO odrážajú. Na svojom vrchole, v roku 2021, cena akcií dosahovala hodnotu 56 USD za akciu, oproti súčasnej cene okolo 5 USD za akciu.

Je s tým spojená aj nedôvera voči podnikateľskému plánu spoločnosti. Spoločnosť neplnením očakávaní rastu predaja je nútená pristúpiť na znižovanie cien pri pokračujúcej prevádzkovej strate.

NIO vnímajú niektorí analytici pozitívne. Zdroj: Youtube

V prvom štvrťroku 2024 automobilka dodala 30 053 vozidiel, čím prekonalo svoj revidovaný cieľ 30 000. Stalo sa tak po náraste predaja v marci, keď NIO dodalo 11 866 vozidiel. Napriek tomuto silnému výkonu v marci dodávky NIO v 1. štvrťroku stále zaostali o 10 % v porovnaní s posledným štvrťrokom 2023 a o 3 % v porovnaní s 1. štvrťrokom 2023.

Navyše, napriek rastúcim dodávkam vozidiel, automobilka vykazuje značné finančné straty. To vyvoláva obavy z jeho cesty k ziskovosti, najmä na vysoko konkurenčnom trhu, kde môžu byť marže nízke. Závislosť spoločnosti na nepretržitom externom financovaní, ako je napríklad jej významné financovanie od CYVN Holdings.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (6. 5. – 12. 5. 2024)

O autorovi

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo

Sleduje dianie vo svetovej ekonomike a zaujíma sa o svet investícií. Investične sa sústredí na tradičné trhy a konzervatívne investovanie. Po vyštudovaní politológie sa upísal svetu logistiky.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore