Palantir: Aké výsledky reportoval?

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 7. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Palantir reportoval pravidelné výsledky
Zdroj fotografie: pexels.com/Christina Morillo

Spoločnosť Palantir, známa svojou prácou v oblasti big data (spracovanie veľkého rozsahu dát) a umelou inteligenciou pre vládnych a korporátnych klientov po celom svete, zaznamenala pokles akcií o 7% po uzavretí obchodovania v pondelok. Dôvodom boli slabšie než očakávané vyhliadky na budúce príjmy.

Palantir: Výsledky a očakávania

Palantir vykázal za uplynulý štvrťrok príjmy vo výške 634 miliónov dolárov, čím prekonal očakávania, ktoré predpovedali 625 miliónov dolárov. Napriek tomuto úspechu spoločnosť uviedla, že očakáva príjmy za súčasný štvrťrok v rozpätí 649 miliónov dolárov až 653 miliónov dolárov, čo je mierne pod očakávaniami, ktoré boli na úrovni 653 miliónov dolárov. Celoročné vyhliadky sú ešte slabšie, s predpoveďou príjmov medzi 2,68 miliardy dolárov a 2,69 miliardy dolárov, čo je menej než konsenzusný odhad LSEG, ktorý predpovedal 2,71 miliardy dolárov.

Palantir a štvrťročné výsledky. Zdroj: Youtube

CEO spoločnosti, Alex Karp, zdôraznil význam amerického komerčného sektora, ktorý predstavoval 24 % tržieb spoločnosti v poslednom štvrťroku a ktorý by mal byť v blízkej budúcnosti hlavným motorom rastu. Karp vo svojom liste akcionárom tiež poukázal na transformačný potenciál softvéru v modernom vojenstve a vyzdvihol hrozby, ktorým čelia obranní a spravodajskí partneri spoločnosti vďaka platformám Palantir.

Dlhodobé vyhliadky

Zisk spoločnosti v prvom štvrťroku dosiahol 105,5 milióna dolárov, alebo 4 centy na akciu, čo je výrazný nárast oproti 16,8 milióna dolárov, alebo 1 cent na akciu, v rovnakom období minulého roku. Tento nárast je súčasťou trendu, keď spoločnosť vykázala zisk počas šiestich po sebe idúcich štvrťrokov.

Napriek silnému výkonu v prvom štvrťroku a úspechu pri predaji svojich AI produktov vláde a súkromnému sektoru, slabšie než očakávané vyhliadky spoločnosti Palantir na zvyšok roka vyvolávajú otázky o jej dlhodobej udržateľnosti a rastovom potenciále. Aj keď Palantir pokračuje v inováciách a rozširovaní svojich služieb, investorov znepokojujúce vyhliadky naznačujú, že cesta vpred nebude bez prekážok.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – najväčšia kryptoburza sveta

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore