Ekonomika USA sa mení. Prichádzajú problémy?

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 8. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Ekonomika USA sa môže zmeniť
Zdroj fotografie: pexels.com/Airam Dato-on

Ekonomika USA v apríli zaznamenala výrazné spomalenie rastu pracovných miest kedy pribudlo len 175 000 pozícií. Toto číslo, ktoré je v ostrom kontraste k marcovým smerom nahor revidovaným 315 000, podčiarkuje rastúce obavy o ekonomickú trajektóriu krajiny. Zverejnenie údajov Bureau of Labor Statistics odhalilo, že trh práce zápasí s dvojitými tlakmi utlmeného dopytu a vysokej inflácie.

Optimizmus investorov uprostred ekonomických obáv

Napriek vlažnému prírastku pracovných miest finančné trhy reagovali na správy pozitívne. Dow futures vzrástli o 505 bodov (1,3 %), čo signalizuje dôveru investorov uprostred prevládajúcich ekonomických neistôt. Futures na index S&P 500 vzrástli o 1,1 %, zatiaľ čo futures na Nasdaq si pripísali 1,5 %, čo zvýraznilo silný trhový sentiment napriek slabším ekonomickým ukazovateľom.

Aprílové prírastky zamestnanosti sa sústredili predovšetkým do sektora zdravotníctva a sociálnej pomoci, ktoré predstavovali takmer polovicu (približne 87 000) z celkového počtu pridaných pracovných miest. Mierny rast však zaznamenali aj iné odvetvia vrátane dopravy, skladovania a maloobchodu, čo naznačuje zmiešané prostredie pracovných príležitostí v jednotlivých sektoroch.

Ekonomika USA stráca pracovné miesta. Zdroj: Youtube

Navigácia v novom normále

Ekonómovia očakávali postupné spomaľovanie rastu pracovných miest, keďže sa Federálny rezervný systém snažil skrotiť infláciu prísnymi opatreniami menovej politiky. Aprílové údaje, aj keď chladnejšie ako predchádzajúce mesiace, sa zhodujú s úrovňami pred pandémiou, čo signalizuje potenciálny prechod k novej rovnováhe na trhu práce. Niektorí experti interpretujú skromné ​​zisky ako nevyhnutnú úpravu a charakterizujú ich ako „správne dimenzované číslo“ uprostred vyvíjajúcich sa ekonomických podmienok.

Ekonomika USA vyžaduje trvalú ostražitosť

Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell zopakoval záväzok centrálnej banky udržiavať prísnu menovú politiku v reakcii na inflačné tlaky. Zatiaľ čo aprílové údaje o pracovných miestach môžu zmierniť bezprostredné obavy zo zníženia sadzieb, politici zostávajú opatrní a zdôrazňujú potrebu trvalého zmiernenia inflácie, aby mohli ovplyvniť budúce politické rozhodnutia.

Ekonomika USA je sledovaná Fedom. Zdroj: Youtube

Pripravovaná správa o indexe spotrebiteľských cien z 15. mája bude slúžiť ako zásadný barometer inflačných trendov, ktorý ponúkne pohľad na budúcu politiku Federálneho rezervného systému. Keď sa tvorcovia politík pohybujú v krehkej rovnováhe medzi rastom zamestnanosti a infláciou, trvalá ostražitosť a obozretné rozhodovanie budú prvoradé pri usmerňovaní hospodárskej obnovy krajiny.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Úrokové sadzby na maximách – príležitosť pre vaše úspory

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore