Úrokové sadzby na maximách – príležitosť pre vaše úspory

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 7. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Úrokové sadzby treba využiť vo svoj prospech
Zdroj fotografie: pexels.com/Andrea Piacquadio

Rozhodnutie Federálneho rezervného systému zachovať úrokové sadzby na 23-ročnom maxime signalizuje pokračujúcu éru potenciálneho rastu pre sporiteľov. Napriek obavám investorov a dlžníkov ponúka tento postoj príležitosť pre tých, ktorí chcú v nasledujúcich mesiacoch posilniť svoje úspory.

Úrokové sadzby pomáhajú profitovať

Keďže Federálny rezervný systém do leta nesignalizuje žiadne bezprostredné zníženie sadzieb, jednotlivci s úsporami môžu tento čas využiť na preskúmanie možností, ktoré prinášajú výnosy, ktoré porážajú infláciu. Ted Rossman, hlavný analytik spoločnosti Bankrate, zdôrazňuje, že je dôležité konať rýchlo, pretože príležitosť na vysoké sadzby sa môže uzatvárať.

Úrokové sadzby je potrebné využiť vo svoj prospech. Zdroj: Youtube

Tradičné bankové sporiace účty ponúkajú minimálne výnosy, ale online banky poistené FDIC predstavujú kontrastný obraz. Tieto účty ponúkajú sadzby medzi 4,35% a 5,35% a poskytujú atraktívnu cestu pre núdzové fondy alebo krátkodobé ciele. Rossman zdôrazňuje význam týchto sadzieb a zdôrazňuje potenciálnu stratu stoviek dolárov na úrokoch tým, že sa rozhodne pre možnosti s nižším výnosom.

Nízke riziko a vysoká návratnosť

Pre dlhodobejšie sporenie ponúkajú vkladové certifikáty (CD) konkurencieschopné výnosy. Nakupovaním prostredníctvom maklérov, ako je Schwab alebo E*Trade, môžu jednotlivci porovnávať sadzby a trvanie, aby maximalizovali zárobky.

Ken Tumin, zakladateľ spoločnosti DepositAccounts.com, obhajuje rôznorodé portfólio CD s trvaním od jedného do piatich rokov, aby sa zabezpečilo proti kolísaniu sadzieb.

Banka môže ponúknuť vkladový účet na peňažnom trhu

Účty peňažného trhu a podielové fondy poskytujú likviditu spolu s atraktívnymi výnosmi. Zatiaľ čo účty peňažného trhu ponúkajú poistenie FDIC, podielové fondy peňažného trhu nesú krytie Securities Investor Protection Corp, ktoré zaisťuje ochranu v prípade platobnej neschopnosti makléra.

Doug Ornstein z TIAA Wealth Management zdôrazňuje dôležitosť rozlišovania medzi týmito dvoma možnosťami a radí investorom, aby zosúladili výber s ich potrebami likvidity a toleranciou voči riziku.

Pokladničné poukážky a zmenky, ktoré môžete nechať nedotknuté aj niekoľko rokov

Štátne pokladničné poukážky a dlhopisy podporované vládou USA ponúkajú stabilitu. Či už boli zakúpené jednotlivo alebo prostredníctvom maklérskych účtov, tieto investície vyhovujú rôznym investičným stratégiám a časovým plánom.

Andy Smith z Edelman Financial Engines zdôrazňuje dostupnosť TreasuryDirect.gov pre skúsených investorov, pričom odporúča indexové fondy alebo ETF pre tých, ktorí hľadajú viac praktický prístup.

Úrokové sadzby a ich vysvetlenie. Zdroj: Youtube

Kľúčom je vyvážený prístup

Pri navigácii v množstve možností sporenia sa investorom vyzýva, aby konzultovali iba spoplatnených zvereneckých poradcov, aby zosúladili výber s ich finančnými cieľmi. Vyváženie výnosu s dostupnosťou je prvoradé, pričom odborníci varujú pred fixáciou len na vysoké výnosy na úkor flexibility.

Ornstein posilňuje názor, že pohodlie často prevažuje nad marginálnymi rozdielmi vo výnosoch, najmä pre retailových investorov alebo tých, ktorí čelia sankciám za predčasné výbery.

Keďže vysoké úrokové sadzby pretrvávajú, strategické rozhodnutia o úsporách môžu jednotlivcom priniesť značné výnosy v rámci rôznych finančných cieľov. Či už sa rozhodnete pre sporiace účty s vysokým výnosom alebo cenné papiere kryté vládou, vyvážený prístup, ktorý uprednostňuje dostupnosť a maximalizáciu výnosov, je kľúčom k optimalizácii úspor v prostredí s vysokými sadzbami.

Na slovenskom a českom trhu je možné využiť aktuálne vysokú úrokové sadzby napríklad prostredníctvom úročenia vkladov. XTB ako prvá burza v našich podmienkach pristúpila k takémuto úročeniu. Úroky z vložených peňazí sú vyššie ako ponúkané úrokové sadzby na termínovaných vkladoch. Ak ešte nemáte účet na XTB, využite náš link nižšie.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (6. 5. – 12. 5. 2024)

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

Top zaujímavosti a novinky

Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Týždenný kalendár investora (13. 5. – 19. 5. 2024)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore