Umelá inteligencia vstupuje do sektora výroby energie v USA

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 6. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Umelá inteligencia ovplyvňuje energetiku
Zdroj fotografie: pexels.com/Markus Winkler

Umelá inteligencia sa uplatňuje v mnohých oblastiach. Tentokrát ovplyvnila ďalší priestor. Sektor výroby energie v Spojených štátoch je pripravená na významnú transformáciu. Predpovede naznačujú prudký nárast dopytu po elektrine, poháňaný predovšetkým rozšírením technológie umelej inteligencie (AI). Podľa nedávnej analýzy spoločnosti Wells Fargo sa očakáva, že spotreba elektrickej energie do roku 2030 eskaluje až o 20 %, čo predstavuje výrazný odklon od predchádzajúcej dekády stagnujúceho rastu. Umelá inteligencia tak dokáže ovplyvniť ďalšiu oblasť.

Umelá inteligencia je tu

Jednou z kľúčových príčin tohto očakávaného nárastu dopytu po elektrine je rozširovanie dátových centier AI, o ktorých sa predpokladá, že do roku 2030 zvýšia dopyt po elektrine v USA o približne 323 terawatthodín.

Tento nárast predstavuje obrovskú výzvu pre technologických gigantov, ako je Amazon, Google, Microsoft a Meta, ktoré sa zaviazali napájať svoje dátové centrá obnoviteľnými zdrojmi energie s cieľom znížiť emisie uhlíka.

Samotná obnoviteľná energia sa však môže ukázať ako nedostatočná na pokrytie narastajúceho zaťaženia elektrickou energiou vzhľadom na jej závislosť od premenlivých poveternostných podmienok.

Zemný plyn ako kľúčový hráč v budúcnosti energetiky

V dôsledku toho sa v tomto odvetví čoraz viac uznáva, že alternatívne zdroje energie, najmä zemný plyn, budú zohrávať kľúčovú úlohu pri preklenutí priepasti medzi dopytom a ponukou. Richard Kinder, výkonný predseda prevádzkovateľa plynovodov Kinder Morgan, zdôraznil potrebu prijatia rôznorodého energetického portfólia, pričom uviedol prirodzené obmedzenia spoliehania sa výlučne na obnoviteľné zdroje.

Zemný plyn je skutočne pripravený stať sa primárnym zdrojom energie, aby splnil rastúce požiadavky dátových centier poháňaných umelou inteligenciou. Goldman Sachs predpokladá, že zemný plyn bude zabezpečovať 60 % rastu dopytu po energii z umelej inteligencie a dátových centier, pričom obnoviteľné zdroje budú predstavovať zvyšných 40 %.

Tento očakávaný nárast dopytu by mohol spôsobiť zvýšenie spotreby plynu o 10 miliárd kubických stôp denne do roku 2030, čo predstavuje podstatné zvýšenie oproti súčasným úrovniam.

Ani rozmach zemného plynu sa nezaobíde bez obáv

Energetické spoločnosti už plánujú využiť tento rastúci dopyt, pričom spoločnosti ako EQT Corp sa stavajú ako kľúčoví sprostredkovatelia výstavby dátových centier, najmä v juhovýchodnom regióne USA. Dominion Energy predpovedá zdvojnásobenie dopytu z dátových centier v severnej časti krajiny. Iba Virginia, čo zdôrazňuje kľúčovú úlohu regiónu v rastúcej dátovej ekonomike.

Vyhliadka na rozmach zemného plynu však nie je bez výziev, najmä od skupín na ochranu životného prostredia, ktoré sa obávajú dôsledkov na emisie uhlíka. Napriek tomu lídri v odvetví ako Lynn Good, generálna riaditeľka Dominion Energy, tvrdia, že zemný plyn bude hrať kľúčovú prechodnú úlohu, kým sa pokročilejšie technológie nestanú životaschopnými alternatívami.

Zemný plyn v energetike ako sporná, no nenahraditeľná úloha v budúcnosti

Keďže sa energetická krajina neustále vyvíja v reakcii na pokrokové technológie a meniace sa požiadavky spotrebiteľov, úloha zemného plynu je pripravená zostať spornou, no nenahraditeľnou súčasťou národného energetického portfólia. Vyváženie imperatívov ekonomického rastu, environmentálnej udržateľnosti a energetickej bezpečnosti bude nepochybne formovať trajektóriu energetického sektora v nasledujúcich rokoch.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – najväčšia kryptoburza sveta

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

Top zaujímavosti a novinky

Týždenný kalendár investora (20. 5. – 26. 5. 2024)
19. mája 2024
Finančné trhy (Škola investovania)
18. mája 2024
SP500 a DXY – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (20. týždeň)
13. mája 2024
binance_add

Najčítanejšie

eToro - Recenzia brokera
15. mája 2024
Freedom24 - Recenzia brokera
15. mája 2024
Inflácia vo výsledkoch CPI a PPI. Čo môžeme očakávať od trhov?
15. mája 2024
XTB - Recenzia brokera
14. mája 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

FotoJet - 2024-05-15T123640.792
XTB je jedným z popredných brokerov na európskom trhu, ktorý sa vyznačuje vysokou úrovňou transparentnosti, bezpečnosti a používateľskej prívetivosti. Poskytuje široké spektrum investičných produktov.
etoro
eToro sa vyznačuje ako jedna z najinovatívnejších a najprístupnejších obchodných platforiem na trhu, obzvlášť známa svojim „social trading“ aspektom. Ten umožňuje investičný prístup založený na komunite.
freedom24
Freedom24
82,8
Freedom24 je investičná platforma, ktorá sa zameriava na poskytovanie prístupu k hlavným americkým a takisto aj európskym akciovým trhom. Dôraz kladie na jednoduchosť a dostupnosť svojich služieb.
Návrat hore